Pekar
Završetkom programa stječe se srednja stručna sprema. Nastava se izvodi konzultativno – instruktivnim načinom.
Završetkom programa polaznik će moći:
- Samostalno obavljati radne postupke te primjenjivati znanja i vještine vezane za zanimanje – pekar/ica
- Izraditi tijesta za kruh i peciva: prijem i skladištenje svih tvoriva, pripremu tvoriva, doziranje, sve vrste zamjesa tijesta, zrenje tijesta u masi, premjes tijesta
- Obraditi tijesta i tjestenih komada: dijeljenje tijesta ručno i strojno, vaganje, okrugljenje, međuzrenje i završno oblikovanje tjestenih komada za kruh i peciva
- Peći tjestene komade: pripremu tjestenih komada za pečenje, ubacivanje u peć, pečenje i vađenje gotovih proizvoda
- Hladiti i skladištiti proizvode: prirodno i umjetno hlađenje proizvoda
- Analizirati kakvoću proizvoda i greške u proizvodnji
- Koristiti računala i znati mogućnost primjene u pekarstvu
- Izračunati utrošak materijala te kalkulaciju budućeg proizvoda
- Analizirati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša
Uvjeti upisa
Uvjet za upis je završena osnovna i najmanje 15 godina života.
U program prekvalifikacije mogu se upisati polaznici koji imaju završenu bilo koju srednju stručnu ili školsku spremu i najmanje 15 godina života.
Programom prekvalifikacije utvrđuju se sve programske razlike, a odluku o programu prekvalifikacije za svakog polaznika donosi stručno tijelo utvrđeno Statutom učilišta.