Kuhar
Završetkom programa stječe se srednja stručna sprema. Nastava se izvodi konzultativno – instruktivnim načinom.
Završetkom programa polaznik će moći:
- samostalno obavljati poslove i radne zadaće u zanimanju kuhar.
- promovirati atraktivnost i važnost zanimanja kuhar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti
- raditi na siguran način
- prepoznati moguće izvore onečišćenja i širenja zaraznih bolesti i primijeniti postupke za zaštitu čovjekova okoliša
- racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi kuhar
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do gotovih jela uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti
- pripremati jela u ugostiteljskim objektima
- razlikovati običaje pojedinih naroda i njihova nacionalna jela,
- znati podatke nužne za proizvodnju i kontrolu kvalitete proizvoda,
- znati svojstva hranjivih tvari i njihov značaj u prehrani,
- poznavati namirnica, načine čuvanja, skladištenja, konzerviranja, prerade i njihove prerađevine
UVJETI UPISA
Uvjet za upis je završena osnovna i najmanje 15 godina života.
U program prekvalifikacije mogu se upisati polaznici koji imaju završenu bilo koju srednju stručnu ili školsku spremu i najmanje 15 godina života.
Programom prekvalifikacije utvrđuju se sve programske razlike, a odluku o programu prekvalifikacije za svakog polaznika donosi stručno tijelo utvrđeno Statutom učilišta.
Završni rad polaže se prema Pravilniku o izradbi i obrani završnog rada, NN 118/09. Nakon što je polaznik zadovoljio na završnoj provjeri, Ustanova mu izdaje završnu svjedodžbu o stečenoj SSS – Kuhar/ica
Odobrenje Ministarstva i datum izdavanja odobrenja:
KLASA: UP/I-602-07/10-03/00154 | URBROJ:533-09-10-0004 | 8. rujna 2010.