Završetkom programa stječe se srednja stručna sprema. Nastava se izvodi dopisno – konzultativnim načinom.
Kompetencije polaznika:
- primijeniti komunikacijske i prezentacijske vještine na materinjem i stranom jeziku
- kulturno se izražavati
- razvijati svijest o potrebi primijenjene psihologije u svakodnevnom životu i u radnoj sredini
- svladati vještinu slijepog pisanja te usvajati karakteristične jezične izričaje u poslovnom dopisivanju, s naglaskom na oslovljavanje i pozdravljanje
- upoznati i osposobiti polaznike sa osnovnim pravilima pripremanja i posluživanja jela, pića i naputaka kao sastavni dio pružanja glavnih Ugostiteljskih usluga
- upoznati polaznike s temeljnim pojmovima o ugostiteljskoj djelatnosti, organizacijskom strukturom ugostiteljskih poduzeća, tehničkom podjelom rada i međusobnim odnosom poslovnih jedinica unutar poduzeća, kao i sa temeljnim odrednicama zakona o ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti
- pravilno rukovati, čuvati i održavati hranu, piće i opremu
- upoznati uloge pojedinih čimbenika kao i oblikovanje turističke ponude i potražnje
- shvatiti značenje turizma i njegov utjecaj na gospodarski razvoj zemlje, regije, županije ili mjesta kao i njegovu ulogu u međunarodnoj razmjeni
- upoznati tehniku rada prijemnog odjela hotela, važnost svih evidencija o gostima i uslugama uz poseban naglasak na prednosti rada računalom, postupci obračuna, naplate usluga uz odgovarajuće usluge
- upoznati prometne djelatnosti u funkciji turizma i turističkog gospodarstva, izradu turističkih aranžmana, poslovnu suradnju s partnerskih tvrtkama
- stjecati znanje o putničkim-turističkim organizacijama i sličnim tvrtkama, kvalitetom njihovih djelatnika
Uvjeti za upis:
- završena osnovna škola.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- završen neki od programa srednje škole.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Završni rad polaže se prema Pravilniku o izradbi i obrani završnog rada, NN 118/09. Nakon što je polaznik zadovoljio na završnoj provjeri, Ustanova mu izdaje završnu svjedodžbu o stečenoj SSS –Hotelijersko-turistički tehničar/ka.
NASTAVNI PLAN |
||||
HOTELIJERSKO-TURISTIČKI TEHNIČAR/KA |
DOPISNO - KONZULTATIVNA NASTAVA |
|||
Naziv predmeta |
1.razred |
2.razred |
3.razred |
4.razred |
Hrvatski jezik |
* |
* |
* |
* |
Strani jezik I – Engleski jezik / Njemački jezik |
* |
* |
* |
* |
Strani jezik II – Engleski jezik / Njemački jezik |
* |
* |
* |
* |
Strani jezik III – Talijanski jezik |
* |
* |
* |
* |
Povijest |
* |
* |
* |
/ |
Geografija |
/ |
* |
* |
* |
Politika i gospodarstvo |
/ |
/ |
* |
/ |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
* |
* |
* |
* |
Vjeronauk / Etika |
* |
* |
* |
* |
Matematika |
* |
* |
* |
* |
Računalstvo |
/ |
* |
* |
/ |
Povijest umjetnosti i kulturno-povijesna baština |
/ |
/ |
/ |
* |
Poslovna psihologija s komunikacijom |
/ |
* |
/ |
/ |
Statistika |
/ |
/ |
* |
/ |
Knjigovodstvo s bilanciranjem |
/ |
/ |
* |
* |
Ugostiteljstvo |
* |
/ |
/ |
/ |
Organizacija poslovanja poduzeća |
/ |
* |
* |
* |
Turizam i marketing |
/ |
/ |
/ |
* |
Biologija s ekologijom |
* |
/ |
/ |
/ |
Gospodarsko pravo |
/ |
/ |
/ |
* |
Prehrana i poznavanje robe |
* |
/ |
/ |
/ |
Daktilografija s poslovnim dopisivanjem |
* |
/ |
/ |
/ |
Praktična nastava |
* |
* |
* |
* |
KLASA: |
UP/I-602-07/16-03/00247 |
URBROJ: |
533-25-16-0002 |
Datum izdavanja mišljenja na program: |
22. prosinac 2016. |